--> Verlies je financiƫle grip niet in de huidige situatie | KMO Adviescentrum

$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

Verlies je financiƫle grip niet in de huidige situatie


Blijf financieel gezond, ook in crisistijden

De uitbraak van het Covid-19-virus of het coronavirus kunnen we amper vergelijken met eender welke voorgaande crisis en vraagt dan ook een bijzondere aanpak. Bedrijfsleiders moeten nu snel en assertief optreden. Gewoon afwachten is geen optie!

Tips om je financiƫle grip niet te verliezen

In tijden van crisis, minder inkomsten en een onzekere uitkomst, is het belangrijk om het financiƫle luik van onze onderneming onder controle te houden. Ik geef je graag enkele tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

Het is nu belangrijker dan ooit om vooruit te kijken en de impact van de crisis op uw resultatenrekening en vooral op uw cashflow in kaart te brengen:

1. Maak een inschatting van het potentiĆ«le verlies aan omzet en werk drie scenario’s uit: best, medium en worst case.

2. Maak een forecast (voorspelling), voornamelijk voor je cashflow, en dat voor de komende 6 tot 12 maanden. Hou daarbij rekening met de drie verschillende scenario’s.

In functie van de verschillende scenario’s zal je meerdere acties moeten ondernemen om de crisis zo goed mogelijk het hoofd te bieden. Bepaalde dingen kan je nu al doen:
  • Zet alle niet-essentiĆ«le kosten even on hold. Analyseer grondig je vaste kosten en laat wat nu niet noodzakelijk is achterwege.
  • Wees wat creatiever en denk out of the box. Deze periode kan misschien wel de toekomst van je bedrijf bepalen. Waarom niet eens nadenken over een nieuw online product of een nieuwe vorm van samenwerken met je team. Dit kan jou ook na de crisis veel opleveren.
  • Praat ook zeker eens met je bankier. Onderhandel om eventuele kredieten te overbruggen voor enkele maanden en/of om een soepeler afbetalingsplan voor lopende kredieten te verkrijgen. De banken hebben zich namelijk geĆ«ngageerd om gezonde bedrijven te helpen in moeilijke tijden.
  • Vergeet tot slot ook zeker niet gebruik te maken van de reeds aangekondigde steunmaatregelen van zowel de federale als de Vlaamse overheid!

Denk ook op lange termijn

Zodra je de quickwins gevonden hebt, kijk dan nog wat verder in de toekomst. Welke processen en structuren kunnen nu geoptimaliseerd worden en hierdoor ook later minder zwaar doorwegen op je kostenstructuur? In bepaalde sectoren en bedrijven is er nu tijd om de volledige organisatie te scannen op efficiƫntie.

Regelmatig analyseren en bijsturen is de boodschap

Om deze stresstest te overwinnen is het belangrijk om op zeer regelmatige tijdstippen te monitoren en bij te sturen waar nodig. Meten is weten! Gebruik daarvoor een tool zoals excel om de opvolging te doen.

Zet in op service

Om het verlies aan omzet in de mate van het mogelijke te beperken, kan ik adviseren om huidige klanten zo goed mogelijk te helpen en vooral in te zetten op service. Geef hen in deze tijden net dat tikkeltje meer! Wees ook hier creatief en brainstorm over mogelijke nieuwe markten en/of marktsegmenten.

Er is Ć©Ć©n troost: als je nu niet bij de pakken blijft zitten, dan kom je sterker en wijzer uit deze crisis.

Nog een laatste tip: blijf in contact met collega’s en concullega’s. Deel jullie best practices, ervaringen en oplossingen met elkaar, want samen staan jullie sterker!


Goeie moed!

Lous Grulois is zaakvoeder van SmartFigures en erkend dienstverlener voor financieel advies.



www.kmoadviescentrum.be 






$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/faq.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

$show=/p/faq.html

$show=/p/referenties.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/referenties.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

$show=/p/tips.html$type=grid$c=7$m=0$sn=0$p=1

$show=/p/events.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/over-ons.html$type=blogging$l=1$c=5$m=0$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

[IN DE KIJKER]_$show=home$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

Naam

events,13,faq,13,in de kijker,75,nieuws,95,nieuwsbrief,20,referenties,2,tips,33,
ltr
item
KMO Adviescentrum: Verlies je financiƫle grip niet in de huidige situatie
Verlies je financiƫle grip niet in de huidige situatie
https://1.bp.blogspot.com/-wbRUg7jFZbM/XnjBhq5MtmI/AAAAAAAAAhI/saqVldRGUL845aTomg_8oEAfHCUbAkKQwCNcBGAsYHQ/s640/carlos-muza-hpjSkU2UYSU-unsplash.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-wbRUg7jFZbM/XnjBhq5MtmI/AAAAAAAAAhI/saqVldRGUL845aTomg_8oEAfHCUbAkKQwCNcBGAsYHQ/s72-c/carlos-muza-hpjSkU2UYSU-unsplash.jpg
KMO Adviescentrum
https://blog.kmoadviescentrum.be/2020/03/verlies-je-financiele-grip-niet-in-de.html
https://blog.kmoadviescentrum.be/
https://blog.kmoadviescentrum.be/
https://blog.kmoadviescentrum.be/2020/03/verlies-je-financiele-grip-niet-in-de.html
true
7086437453380108077
UTF-8
Alle posts geladen Geen posts gevonden TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy