--> Positief blijven tijdens een crisis is essentieel | KMO Adviescentrum

$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

Positief blijven tijdens een crisis is essentieel

Stay positive

Tijdens een crisis kunnen we het verschil maken door positief te blijven in ons handelen, onze besluiten en onze relaties.

Net tijdens een crisis of heftige beleving is menselijkheid een sleutel die alles zachter maakt, meer verteerbaar.

Menselijkheid en creativiteit zijn 2 belangrijke sleutels in het tijdens-en post-coronatijdperk. Veel bedrijven zijn nog steeds georganiseerd volgens de normen van de industriële revolutie, zagen een grote diversiteit in generaties, zagen de golf van digitalisering op hen af komen. Oude patronen zijn behoudsgezind en laten zich niet makkelijk veranderen.

De richtlijnen van de overheid en de impact van Covid-19 in de wereld, noopten bedrijven tot zware en acute beslissingen. Beslissingen die men niet zou nemen zonder deze dreiging. Hier menselijk en creatief mee omgaan maakt het verschil.

Waarbij het uittekenen van een duidelijke visie gebaseerd op vertrouwen het werkelijke verschil maakt.

Ik durf zelfs te stellen dat het intrinsiek gemotiveerd zijn om het goede te doen voor alle stakeholders een onderscheidend vermogen is om op lange termijn te groeien vanuit een authentiek imago naar de medewerkers (employer branding) en de buitenwereld (de markt, de leveranciers, de onderaannemers, de klant, de samenleving).

Er circuleert een filmpje op Linkedin over een sollicitatiegesprek in het post-corona-tijdperk waarbij de sollicitant maar één vraag stelt : “Beste werkgever, hoe bent u omgegaan met het Corona-tijdperk naar uw medewerkers toe ?” Grappig, sprekend en doortastend.

Deze crisis draagt zoveel opportuniteiten om een tijdperk dat zich al even aankondigde in te gaan.

Hoe kan je dit armen en voeten geven in het nu, zodat het nu zorgt voor later ?
  • De digitale tool “teams” is nog nooit zo “samen” ervaren. Als telewerker alleen achter je scherm zit je met het team te vergaderen. Wauw. Het kan. Het vraagt wat aanpassing maar het stelt je in staat te observeren, te luisteren en bewust te spreken. Niet teveel, niet te weinig. Een handje helpt je om het woord te vragen en dat moet je krijgen. Dus “handen omhoog” als je het woord wenst. Gebruik het wel.
  • Waarderen is nog nooit zo makkelijk geweest en heeft een mega-impact: 
    • Start de online-vergadering met een applaus n.a.v. een goed werk of resultaat. 
    • Vraag de teamleden om ook te applaudisseren voor zichzelf voor het team.
    • Stuur filmpjes en leuke icoontjes door naar jouw teamleden. Je kan zelfs een boodschap inspreken en versturen om hen te verrassen. Het kost geen geld. Enkel wat creativiteit en moed. Just do it.
  • De jongere generatie speelt met alle nieuwe tools en loopt in zijn sas. De oudere generatie heeft nog wat af te rekenen met overtuigingen dat het allemaal beter was vroeger, maar is genoopt om snel te veranderen en de jongeren kunnen daarbij helpen. Plots zit de bank in de woonkamer vol met schermen en zijn we samen alleen aan het studeren, spelen of werken.
  • Stuur op output en geef vertrouwen. Als medewerkers autonomie krijgen waarbij ze op hun competenties, ervaring en kennis kunnen terugvallen dan groeien ze, dan kunnen ze de wereld aan. Het zorgt voor een positieve vibe in moeilijke tijden waarbij er stress en onzekerheid heerst. Als je daar dan als kapitein éénoog controlerend op zit dan nijp je alle energie weg en weet dat je dan zelf tot falen bent gedoemd. Want in deze tijden kan je gewoonweg niet alles controleren en maak je zeker en vast denk-en interpretatiefouten van op afstand. Ook daar kan je het verschil maken. Just do it.
  • Hou een grote kuis. De containerparken zijn terug open en er zijn wachtrijen die tot 2 uur duren. Blijkbaar heerst er een opruimwoede onder de bevolking. Handig ook voor die virtuele kast aan mappen en bestanden. Hou ook daar een grote kuis, maak hierover afspraken met je team. Het is tijdens de rush steeds een niet essentiële bezigheid. Maak er tijdens deze tijd een essentiële bezigheid van. Het maakt plaats voor later.
  • Las regelmatig een adempauze in. In het pre-corona-tijdperk had dit een eerder geitenwollensokken-imago. En dat Corona nu net om zuurstofgebrek draait. Raar maar waar, het is wetenschappelijk bewezen dat bepaalde ademhalingsoefeningen helpen om zuurstof bewust en gunstig te manipuleren. Daarnaast heeft het een impact op de hersenen, op stressreductie. Dus waarom zou je het niet doen ? Leer het zelf en geef het door aan je teamleden. Van op afstand. Met respect voor de sociale distancy.

Je bent een voorbeeld. Als leider, als collega, als burger.

Draag zorg voor elkaar. Wees positief.

Het kost geen geld. En brengt meer op.


Auteur: Rachel De Rudder, Member- HR Expert bij TWEG HR Advies en Coaching, erkend dienstverlener voor Mens en Werk





$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/faq.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

$show=/p/faq.html

$show=/p/referenties.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/referenties.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

$show=/p/tips.html$type=grid$c=7$m=0$sn=0$p=1

$show=/p/events.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/over-ons.html$type=blogging$l=1$c=5$m=0$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

[IN DE KIJKER]_$show=home$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

Naam

events,13,faq,13,in de kijker,75,nieuws,95,nieuwsbrief,20,referenties,2,tips,33,
ltr
item
KMO Adviescentrum: Positief blijven tijdens een crisis is essentieel
Positief blijven tijdens een crisis is essentieel
https://1.bp.blogspot.com/-uuAtIGte0bI/XpVvS8fQOVI/AAAAAAAAAjg/lbKkWO91YjAgHoMMtFZLMD_8xPZQHcpGQCPcBGAYYCw/s640/light-bulbs-1125016_1280.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-uuAtIGte0bI/XpVvS8fQOVI/AAAAAAAAAjg/lbKkWO91YjAgHoMMtFZLMD_8xPZQHcpGQCPcBGAYYCw/s72-c/light-bulbs-1125016_1280.jpg
KMO Adviescentrum
https://blog.kmoadviescentrum.be/2020/04/positief-blijven-tijdens-een-crisis-is.html
https://blog.kmoadviescentrum.be/
https://blog.kmoadviescentrum.be/
https://blog.kmoadviescentrum.be/2020/04/positief-blijven-tijdens-een-crisis-is.html
true
7086437453380108077
UTF-8
Alle posts geladen Geen posts gevonden TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy