Ben je van plan om nieuwe werkkrachten in te zetten in je bedrijf? Maar ben je niet zeker of de functie van deze persoon onder het arbeids- of bediendenstatuut valt? Wij helpen je graag verder om misverstanden te voorkomen.
Arbeider of bediende?
Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen deze twee statuten. Maar in de praktijk is het vaak niet zo evident om te kiezen tussen arbeider of bediende. Wat doe je bijvoorbeeld met een schrijnwerker die ook verantwoordelijk is voor de verkoop? De persoon in kwestie verricht namelijk evenveel handen- als hoofdarbeid.
Extra statuten
Om het probleem van "de grijze zone" op te lossen zijn er door de jaren heen enkele extra statuten in het leven geroepen. Zo kan je in de horeca perfect gaan werken als flexi-jobber tegen een lagere loonkost, rekening houdend met de strikte voorwaarden. Daarnaast is het ook zeer belangrijk om een correcte arbeidsovereenkomst op te stellen.
Bij arbeiders is er geen twijfel mogelijk, het statuut moet op een correcte manier toegewezen worden. De arbeidsinspectie zal hier op toekijken en eventuele boetes uitschrijven. Als je een arbeider in dienst hebt die onterecht als bediende is ingeschreven, kan dit voor een hoop onvoorziene kosten zorgen.
Ben je nog niet zeker welk statuut het meest geschikt is voor jouw nieuwe werknemers? De experts van KMO Adviescentrumstaan voor je klaar.