--> Wat is de meerwaarde van preventief coaching? | KMO Adviescentrum

$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

Wat is de meerwaarde van preventief coaching?


De meerwaarde van preventief coachen


Een team leiden is topsport!

Voorafgaand aan een top voetbalwedstrijd is het belangrijk om te oefenen op kunde, teamopstelling, analyse van de tegenspeler, topmateriaal enz. Nóg belangrijker is het om met ieder teamlid persoonlijk in gesprek te gaan.  Je polst daarbij naar persoonlijke ambities, sterktes, zwaktes, angsten, uitdagingen, …   Door een open gesprek te voeren in een veilige situatie, ben je als sportcoach voor de start van de wedstrijd op de hoogte van de groeipunten en sterktes binnen je team. Zo kan je anticiperen op verrassingen.

Als bedrijfsleider sta je dagdagelijks voor dezelfde uitdaging. Een bedrijf runnen is topsport. Zonder aandacht voor de motivatie en remmende factoren binnen jouw team (emotionele onderstroom) kan bijvoorbeeld een gans productie-apparaat stilvallen door het uitvallen van cruciale medewerkers.

 Preventief coachen is een investering die zich terugbetaalt op de werkvloer!

Meer en meer bedrijven kiezen ervoor om medewerkers of afdelingen binnen organisaties preventief te coachen. Er hoeft geen specifieke coachvraag te zijn. Concreet hebben medewerkers met de coach bv. 2 keer per jaar contact.

Deze coachingsgesprekken zijn gericht op het bewust worden van al dan niet remmende gedachten, gedrag en hoe de coachee zich hierbij voelt.

 2 contexten waarin preventieve coaching zeer zinvol is


Bij beginnende klachten als hoge werkdruk, ongunstige privé-omstandigheden en stress kan preventief coachen bijvoorbeeld voorkomen dat iemand in ziekteverzuim raakt. Zo voorkom je grote gevolgen van zowel werkgever als werknemer.

Tijdens veranderingstrajecten zorgt preventief coachen voor het in kaart brengen van de stakeholders, hun onderliggende behoeften, en de bronnen van hun weerstand. Zo verzamel je tonnen waardevolle informatie om die weerstand om te buigen in duurzame oplossingen.

Preventief coachen houdt medewerkers scherp en kritisch. Mocht er toch een coachingsvraag ontstaan, dan is er al een vertrouwensband met de coach aanwezig. Zodoende kan er snel en efficiënt ingegrepen worden indien nodig.

Grijp tijdig in, voor het te laat is


Ken je het verhaal van de boiled frog? Probeer het a.u.b. niet uit, maar het schijnt dat als een kikker in een pan kokend water terechtkomt, hij er onmiddellijk weer uitspringt. Hij heeft misschien wat pijn aan zijn poten, maar de schade blijft beperkt. Als een kikker zich echter in een pan water bevindt dat langzaam aan de kook raakt, maakt hij die levensreddende sprong niet. Aanvankelijk heeft hij geen hinder van de langzaam stijgende temperatuur. Wanneer het water hem te heet wordt rond de voeten, is het echter te laat. Hij is niet meer in staat weg te komen. De kikker wordt zo het slachtoffer van de geleidelijkheid waarmee zijn situatie verslechtert.

Met preventieve coaching zorg je ervoor dat jouw medewerkers geen gekookte kikkers worden.  Want gekookte kikkers die uitvallen, kosten organisaties handenvol geld.

Medewerkers vinden vaak zelf geen manier om met de grote werkdruk om te gaan. Ze verteren de veranderingen binnen de organisatie niet, voelen zich onbegrepen en blijven hangen in het oude scenario.

Preventieve coaching draagt er toe bij dat medewerkers de levensreddende sprong maken naar het nieuwe scenario. Dus overtuig jezelf om tijdig actie te ondernemen. Tenzij je graag kikkersoep lust natuurlijk.

Meer info: www.tweg.be 


Ann Lacres is zaakvoerder van TWEG, die als ervaren Management Coach resultaatgerichte leidinggevenden begeleidt naar meer impact en evenwicht




















$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/faq.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

$show=/p/faq.html

$show=/p/referenties.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/referenties.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

$show=/p/tips.html$type=grid$c=7$m=0$sn=0$p=1

$show=/p/events.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/over-ons.html$type=blogging$l=1$c=5$m=0$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

[IN DE KIJKER]_$show=home$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

Naam

events,13,faq,13,in de kijker,75,nieuws,95,nieuwsbrief,20,referenties,2,tips,33,
ltr
item
KMO Adviescentrum: Wat is de meerwaarde van preventief coaching?
Wat is de meerwaarde van preventief coaching?
https://1.bp.blogspot.com/-o_hXTTSLNYs/XYs8vJiiSSI/AAAAAAAAAJo/tGnEp7Ordqgh4PEvZ08LiKtMm-whBlZ7gCNcBGAsYHQ/s640/ann%2Bdie%2Bcoacht.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-o_hXTTSLNYs/XYs8vJiiSSI/AAAAAAAAAJo/tGnEp7Ordqgh4PEvZ08LiKtMm-whBlZ7gCNcBGAsYHQ/s72-c/ann%2Bdie%2Bcoacht.jpg
KMO Adviescentrum
https://blog.kmoadviescentrum.be/2019/09/wat-is-de-meerwaarde-van-preventief.html
https://blog.kmoadviescentrum.be/
https://blog.kmoadviescentrum.be/
https://blog.kmoadviescentrum.be/2019/09/wat-is-de-meerwaarde-van-preventief.html
true
7086437453380108077
UTF-8
Alle posts geladen Geen posts gevonden TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy