--> 7 tips om een positief werkklimaat te creëren | KMO Adviescentrum

$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

7 tips om een positief werkklimaat te creëren


De werkende Belg is best wel gelukkig op het werk en heeft een goede werk-privébalans. Dat blijkt althans uit de Better Life Index van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Toch scoren Belgische werknemers nog altijd een stukje slechter dan de buren uit Nederland en Frankrijk. Bij de 40 opgenomen landen staan we op plaats 8.

Blijven werken aan een positief werkklimaat is dus de boodschap. Ann Lacres, erkend dienstverlener voor Mens & Werk en zaakvoerder van Together We Grow, helpt je alvast op weg met deze 7 tips.

1. Ken jezelf en je organisatie


'Ken jezelf' is een veelvoorkomende wijsheid, maar op de werkvloer geldt die dubbel en dik. Probeer scherp te blijven en wordt je bewust van wat er leeft op de werkvloer. Gun je genoeg herstel- en slaaptijd, zodat je mentaal aanwezig blijft en niet op automatische piloot werkt. Blijf je bewust van het verwachte voorbeeldgedrag voor je organisatie, maar wees natuurlijk ook vooral jezelf.

Daarnaast moet je je werknemers blijven informeren over het doel van de organisatie. Niet alle werknemers zullen de doelstellingen gaan lezen in de jaarplannen, laat staan ze volledig begrijpen. Gebruik dus de mensentaal die op de werkvloer gesproken wordt. Als je mensen weten wat van hen verwacht wordt, zullen ze hun werk meer betekenisvol gaan vinden. Zo creëer je het gevoel dat je samen aan een succesverhaal bouwt, met meer motivatie als gevolg.

2. Houd persoonlijk contact met je mensen


Collega's en leidinggevenden doen net dat tikkeltje meer voor elkaar als er een sfeer van begrip gecreëerd wordt. Daaruit ontstaat ook een groeiend vertrouwen. Vraag dus oprecht 'hoe gaat het?', zeker als je merkt dat je werknemer een mindere dag heeft. Het helpt niet alleen misverstanden uit de wereld, maar zorgt ook voor een betere professionele band. Werknemers zullen zo hun overste ook blijven zien als een menselijk iemand.

3. Zorg voor een continue tweerichtingsevaluatie


Geef je werknemers van bij het begin het gevoel dat ze met al hun bezorgdheden, problemen of andere feedback zelf naar jou toe kunnen stappen. Wacht als leidinggevende het jaarlijks evaluatiegesprek niet af om regelmatig te polsen naar het verloop van de doelstellingen op de werkvloer. Zo vermijdt je frustraties en langgerekte misverstanden die anders maar één keer om de zoveel tijd op tafel gelegd worden.

4. Geef je werknemers verantwoordelijkheid en beslissingsrecht


Een systeem waarbij de leidinggevende los van elk overleg alle beslissingen maakt, boven de hoofden van zij die het meeste voeling hebben met de praktijk? Dat is niet meer van deze tijd. Geef je mensen vertrouwen en inspraak. Vaak kennen ze ook alle details op hun afdeling, die je als baas niet altijd kán weten. Door te luisteren naar de mening van je werknemers geef je het vertrouwen en daar halen zij ook meer voldoening uit. Het gevolg? Ze zullen zich verder blijven inzetten voor jou.

5. Investeer in je werknemers


Het IT- en machinepark van je bedrijf onderhouden en updaten is nodig, maar om als bedrijf relevant te blijven is het nog crucialer om te investeren in je mensen. Enkel door opleidingen te volgen en zich bij te scholen, blijven ze mee met de laatste trends in hun sector. Op die manier kan je onderneming ook de best mogelijke service blijven bieden en een sterke reputatie blijven uitdragen als het over expertise gaat.

6. Maak duidelijke afspraken


Stem je personeelsbeleid af op de missie die je met je bedrijf wil uitdragen. Consistent zijn is daarbij de sleutel. Zorg bijvoorbeeld dat je werknemers weten wat ze moeten doen wanneer ze ziek vallen of hoe ze verlofdagen kunnen inzetten. Brief je teams op voorhand, zodat de verwachtingen duidelijk zijn. Dan krijgen rotte appels geen kans om doelbewust door de mazen van het net te glippen. Zo ontstaat uiteindelijk een faire cultuur waarin iedereen zich correct behandeld voelt.

7. Gebruik je metrics op de juiste manier


Metrics zouden je team moeten motiveren, samen gaan jullie ten slotte voor een piek aan het einde van het jaar. Dat kan je stimuleren door je werknemers een bonus te geven wanneer ze deze piek of vooropgestelde doelstelling behalen. 

Bijvoorbeeld: je team moet tegen 21/12 een omzet van 100K halen. De omzet binnen team 1 stijgt, er is een goede sfeer en iedereen helpt elkaar, maar na enkele weken constante groei is er een terugval waardoor de doelstelling niet gehaald wordt. De werknemers ontvangen geen bonus. 

Voorbeeld 2: een ander team werkt en bezorgt weinig constante in de omzet, de omzet stijgt en daalt, er is weinig teamspirit, de conflicten bouwen op. Maar dankzij een beetje geluk wordt de doelstelling toch gehaald. Gevolg? Het team ontvangt een bonus. 


Deze tips werden gegeven door Ann Lacres, erkend dienstverlener voor Mens & Werk en zaakvoerder van Together We Grow.

Zit je met specifieke vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij staan je graag te woord met professioneel advies.

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/faq.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

$show=/p/faq.html

$show=/p/referenties.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/referenties.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

$show=/p/tips.html$type=grid$c=7$m=0$sn=0$p=1

$show=/p/events.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/over-ons.html$type=blogging$l=1$c=5$m=0$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

[IN DE KIJKER]_$show=home$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

Naam

events,13,faq,13,in de kijker,75,nieuws,95,nieuwsbrief,20,referenties,2,tips,33,
ltr
item
KMO Adviescentrum: 7 tips om een positief werkklimaat te creëren
7 tips om een positief werkklimaat te creëren
Een positief werkklimaat is belangrijk. Ann Lacres van Together We Grow helpt je op weg met 7 tips om een positief werkklimaat te creëren.
https://1.bp.blogspot.com/-LUtNxPClNL0/Xc6tKBinEfI/AAAAAAAAARA/fCU1yVK2BTwJVJCujnwdMfZilXwxsQDTACNcBGAsYHQ/s640/shutterstock_1503919118.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-LUtNxPClNL0/Xc6tKBinEfI/AAAAAAAAARA/fCU1yVK2BTwJVJCujnwdMfZilXwxsQDTACNcBGAsYHQ/s72-c/shutterstock_1503919118.jpg
KMO Adviescentrum
https://blog.kmoadviescentrum.be/2019/11/7-tips-positief-werkklimaat.html
https://blog.kmoadviescentrum.be/
https://blog.kmoadviescentrum.be/
https://blog.kmoadviescentrum.be/2019/11/7-tips-positief-werkklimaat.html
true
7086437453380108077
UTF-8
Alle posts geladen Geen posts gevonden TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy