--> 3 vormen van lichaamstaal voor meer succes en impact | KMO Adviescentrum

$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

3 vormen van lichaamstaal voor meer succes en impact


Ontdek het belang van lichaamstaal in zakelijke communicatie

 Je zult het misschien niet geloven, maar non-verbale communicatie is een belangrijk onderdeel van zakelijke communicatie. Natuurlijk zijn schriftelijke en mondelinge communicatie belangrijk bij het onderhouden van zakelijke contacten. Ze bepalen voor een deel de identiteit van je organisatie. Als je non-verbale communicatie niet overeenkomt met datgene wat je met je andere communicatie-uitingen overbrengt, zal je minder succesvol zijn. Ook maak je een slechte indruk op je klanten als je je non-verbaal niet goed weet uit te drukken. Je loopt zelfs het risico om klanten te verliezen doordat ze je niet vertrouwen. Non-verbale communicatie speelt een belangrijke rol bij al je contacten. Dit geldt in je contact met klanten, leveranciers en werknemers, maar ook met collega's tijdens een teamvergadering. Meer dan zestig procent van onze communicatie is non-verbaal. Niet alleen de inhoud van je speech of je pitch tijdens een productpresentatie zijn van belang, maar ook dat wat je non-verbaal uitstraalt.

3 soorten van non-verbale communicatie die meer succes of klantenbinding genereren

 Als je een tijdje in de zakenwereld rondloopt, weet je inmiddels dat communicatie mede bepalend is om je doelen te behalen. Communicatie gaat om verbinding leggen tussen mensen. Als je op een juiste wijze communiceert, geef je anderen een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Je toont hiermee leiderschap. Dit leidt ertoe dat klanten eerder geneigd zijn om met jouw bedrijf in zee te gaan. Jij bent onderdeel van je bedrijf en wat jij uitstraalt, werkt door in hoe klanten jouw bedrijf zien. Als jij altijd met je armen over elkaar loopt en een gespannen gezicht zal dit klanten negatief beïnvloeden. Ook zullen potentiële werknemers terughoudender zijn om bij jouw bedrijf te komen werken. Non-verbaal communiceren draait om anderen boeien en overtuigen met jouw lichaamshouding en communicatie. Het gaat om impact. Er zijn non-verbale stukken zoals vb. de micro-bewegingen rond de ogen of met andere woorden ons non-verbaal persoonlijk repoire waar we weining invloed op hebben en toch zijn er zeker genoeg elementen die ervoor zorgen dat de we een goeie indruk kunnen nalaten. Besteed dus bijvoorbeeld zeker aandacht aan het geven van een hand. Het is jouw eerste vorm van fysiek contact en kan openheid, terughoudendheid, zenuwachtigheid, dominantie of zelfcontrole prijsgeven.
 Om succes te hebben zijn er 3 soorten non-verbale communicatie die je kan toepassen.

Zelfverzekerd en assertief
 Zelfverzekerdheid moet niet verward worden met arrogantie. Er is een dunne scheidingslijn tussen deze twee. Als je je onzeker voelt, neem je letterlijk en figuurlijk minder ruimte in en laat je ook meer spanningsgedrag zien. Ook sta je vaak minder stabiel. Je herkent het zelf wel, dat je staat te wiebelen, gaat frunniken of plukken aan je kleding. Anderen zien deze onzekerheid bij jou en aarzelen dan onbewust of ze met jou in zee moeten gaan. Bij een presentatie of een vergadering is het daarom van belang dat je zelfverzekerd overkomt. Sta niet met je handen in je zakken, maar ondersteun je verhaal met vloeiende gebaren. Daarmee laat je je enthousiasme zien. Of misschien verschuil jij je achter een te zelfzekere houding en flirt je met arrogantie.
 Het volume van je stem is zeker zo belangrijk. Praat jij ook zachter en aarzelender als je onzeker bent? Dat is de reden, waarom je regelmatig het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt. Als je duidelijk en luid spreekt, zonder te gaan schreeuwen, kom je zelfverzekerder over en zal je boodschap zeker overkomen. Heel belangrijk is dus dat je achter je eigen boodschap staat en dat je gewoon de beste versie van jezelf laat zien.

Gastvrij en toegankelijk
 Soms is een assertieve houding niet geschikt. Met onze lichaamshouding willen we kracht uitstralen, maar we willen ook een verbinding maken met de ander. Dit doe je door vriendelijk en gastvrij te zijn en ook op andere niveaus te connecteren. Een glimlach wekt het gelukshormoon endorfine op. Hiermee krijg je een open uitstraling en word je toegankelijker voor anderen. Als je een gesprek aangaat, zorg je voor een open houding door je lichaam en je voeten dezelfde richting uit te laten wijzen als waar de persoon staat met wie je praat. Ook spiegelen is een goede manier om te verbinden. Pas hierbij op dat je de ander niet gaat na-apen. Spiegelen doe je bijvoorbeeld door hetzelfde stemvolume te hanteren of dezelfde intonatie te gebruiken. Mensen voelen zich hierdoor op hun gemak. Ook qua houding kan je spiegelen. We mogen het best een beetje vergelijken met dansen met je gesprekspartner.
 Steeds meer communicatie vindt online plaats, dat geldt ook voor een eerste indruk. Zorg dan ook voor een gepaste profielfoto op je LinkedIn profiel.

Geruststellend en kalmerend
 Op de werkvloer gaat het er niet altijd even ontspannen aan toe. Ook tijdens onderhandelingen is er vaak spanning en weerstand. Wij beschikken over speciale zenuwcellen, spiegelneuronen. Deze zorgen ervoor dat we de bewegingen of gezichtsuitdrukkingen die we zien onbewust gaan nadoen. Deze spiegelneuronen maken ons sociaal en invoelend, maar kunnen soms ook problemen opleveren. Als wij vijandig gedrag gaan spiegelen, kan de situatie makkelijker escaleren. Stel je voor dat de partij tegenover jou aan tafel de vuist op tafel legt en jij doet dat ook, dan neemt de spanning in de ruimte enorm toe. Het is belangrijk om te blijven zorgen voor een positieve en open houding. Daarmee laat je zien dat je open staat voor dialoog. Je kan op deze manier ook de spanning in de ruimte doorbreken. Ook de tafelschikking is bepalend voor de sfeer. Als je recht tegenover elkaar zit, zorgt dat voor afstandelijkheid tussen jou en je gesprekspartner. Kies liever voor een hoekschikking of een ronde tafel, dat bevordert de samenwerking.

Inspelen op lichaamshouding van anderen
Om je doelen te behalen let je op je eigen lichaamshouding. Het is ook verstandig om op de lichaamshouding van anderen te letten, zodat je daar op in kunt spelen. Let eens op de voeten van je gesprekspartner. Staan ze op jou gericht of staat de ene voet al richting de deur? Ook een houding met gekruiste enkels is belangrijk om in de gaten te houden. Dat kan op spanning en onveiligheid duiden. Let niet alleen op de voeten, handen, armen, benen, lichaamshouding of micro-bewegingen in het gezicht. Die kunnen namelijk heel veel vertellen over de kwaliteiten, valkuilen en behoeftes van iemand. Al deze elementen samen zorgen er voor dat je informatie en duidelijkheid krijgt. Zo heb je meer regie in een gesprek.

Wat kan Dana Ketels voor jou betekenen?
 Ik ben lichaamstaal expert, gecertificeerd coach en lichaamstaaltrainer. Ik heb een jarenlange ervaring op het gebied van non-verbale communicatie en coaching. Ik leer je om effectiever met klanten, medewerkers en leveranciers om te gaan. Dit doe ik door middel van coaching, workshops en lichaamstaal opleiding. De lichaamstaal opleiding is er zowel voor beginners als voor gevorderden. Ik ondersteun en coach ook gedreven professional om te durven (verbaal) te communiceren in de lijn met het non-verbale communcatie omdat er heel veel mensen onder spanning stilvallen, de communicatie niet durven aangaan of door stress in anders spanningsgedrag laten zien en niet de beste versie van zichzelf laten zien. Dan kan bevriezen of vluchten zijn in een meeting, persoonlijk gesprek, presentaties, contacten of zichtbaarheid uit de weg gaan of toch praten en niet gehoord worden.
 Spreekt dit je aan en wil je meer leren over het gebruik van non-verbale communicatie? Wil je met meer impact spreken en verbinden en meer duidelijk krijgen in gesprekken? Toon leiderschap en neem contact op met Dana Ketels – Lichaamstaal expert. Kijk voor meer informatie over open opleidingen en contactgegevens op website.
Blogs in jouw mailbox? Schrijf hier in: http://eepurl.com/bZEJPf 

Volgende opleidingen:



Dana Ketels is body language expert en erkend dienstverlener voor KMO Adviescentrum, en zaakvoerder van Inspire To 

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/faq.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

$show=/p/faq.html

$show=/p/referenties.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$show=/p/referenties.html$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

$show=/p/tips.html$type=grid$c=7$m=0$sn=0$p=1

$show=/p/events.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/over-ons.html$type=blogging$l=1$c=5$m=0$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

[IN DE KIJKER]_$show=home$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318

Naam

events,13,faq,13,in de kijker,75,nieuws,95,nieuwsbrief,20,referenties,2,tips,33,
ltr
item
KMO Adviescentrum: 3 vormen van lichaamstaal voor meer succes en impact
3 vormen van lichaamstaal voor meer succes en impact
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiP4O6YrSsb7sXhTYtMQ1W3jCwiada7fXubXvLnQJD9-xzrqGMoJb85bK0wPQYHhiYpYfOr0lGqTzDyLGizqH-npeHvFxbZUtVr9guC7e9d2m9vHqCWMBfjmOWNKQESXSdxL4ttUavCQzna/s640/Schermafbeelding+2020-02-10+om+14.41.58-788345.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiP4O6YrSsb7sXhTYtMQ1W3jCwiada7fXubXvLnQJD9-xzrqGMoJb85bK0wPQYHhiYpYfOr0lGqTzDyLGizqH-npeHvFxbZUtVr9guC7e9d2m9vHqCWMBfjmOWNKQESXSdxL4ttUavCQzna/s72-c/Schermafbeelding+2020-02-10+om+14.41.58-788345.png
KMO Adviescentrum
https://blog.kmoadviescentrum.be/2020/02/3-vormen-van-lichaamstaal-voor-meer.html
https://blog.kmoadviescentrum.be/
https://blog.kmoadviescentrum.be/
https://blog.kmoadviescentrum.be/2020/02/3-vormen-van-lichaamstaal-voor-meer.html
true
7086437453380108077
UTF-8
Alle posts geladen Geen posts gevonden TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy