Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af. Zie jij soms ook door de bomen het bos niet meer? Dit artikel helpt je om 5 valkuilen te vermijden, zodat jouw gloednieuw bedrijf een goede start kan maken.
Wens je advies op maat van jouw startende onderneming? Maak nu een gratis account aan en maak kennis met onze gemotiveerde experts!
1. Enkel van jezelf uitgaan
Bij het oprichten van je eigen bedrijf heb je vaak het gevoel dat je er alleen voor staat. Meer nog, je denkt dat je het alleen moet doen. Dit is zeker niet het geval. Ervaren ondernemers hebben zelf het proces al doorgemaakt en weten welke gevaren er om de hoek loeren. Zij zijn bijgevolg een waardevolle aanwinst in deze opstartfase. Win advies in bij experts en leer van hun ervaringen.2. Te snel starten
Een bedrijf staat er niet van vandaag op morgen. Steek tijd in de voorbereiding. Je bent nieuw op de markt, maar in welke markt? Wie behoort tot je doelgroep? En nog belangrijker: wie zijn je rechtstreekse concurrenten? Investeer in een concurrentie-analyse. Concurrenten zijn namelijk een onmisbare bron van informatie.
Vergeet ook geen SWOT-analyse te maken van jouw bedrijf. Van deze voorbereiding zal je achteraf de vruchten plukken.
Vergeet ook geen SWOT-analyse te maken van jouw bedrijf. Van deze voorbereiding zal je achteraf de vruchten plukken.
3. De focus van je bedrijf verliezen
Als starter ben je heel enthousiast. Je bent helemaal overtuigd van je product of dienst en dit kan je jouw focus doen verliezen. Laat je enthousiasme je niet dwarsbomen en blijf steeds stapsgewijs te werk gaan. Toets elk idee aan een objectief persoon, dit kan jouw adviseur zijn. Hij of zij zal je telkens met beide voeten op de grond zetten.4. Het kostenplaatje onderschatten
Voldoende startkapitaal is noodzakelijk om je zaak te starten. Dit is stap één van je ondernemingsplan. Maak een goede inschatting van je vermoedelijke kosten, door jezelf volgende vragen te stellen:
- Wat zijn mijn vaste kosten?
- Wat is mijn break-even point?
- Welke investeringen zijn essentieel voor mijn bedrijf?
- Hoeveel eigen middelen kan en wil ik investeren?
- Heb ik nood aan externe financiële middelen (investeerders, crowdfunding,...)?
Hou steeds volgende regel aan: één derde eigen middelen aangevuld met twee derde vreemde middelen (externe financiering).