Het kan iedereen overkomen, plots zit één van je werknemers voor langere tijd thuis wegens ziekte. Maar wat betekent dit voor hem/haar? En wat zijn de gevolgen voor jouw bedrijf of organisatie? Geen paniek, wij helpen je graag verder in deze situatie.
Arbeidsongeschiktheid
Wanneer er iemand langdurig ziek of arbeidsongeschikt is, wordt de arbeidsovereenkomst in principe geschorst. De werkgever moet de werknemer, na de periode van gewaarborgd loon dus niet meer betalen. Vanaf dit moment zal het ziekenfonds of de verzekering het overnemen.
Indien de werknemer niet meer in staat is om verder te werken spreekt men van medische overmacht. In dit geval is de werkgever verplicht om te bekijken of de werknemer geen andere functie binnen het bedrijf kan vervullen.
Tijdens de langdurige ziekte kan de zaakvoerder een controlegeneesheer op bezoek laten komen. De werknemer is dan ook verplicht om de geneesheer binnen te laten. De controlearts kan je niet verplichten om terug te gaan werken. Maar hij/zij kan wel inschatten of de betrokken werknemer nog steeds arbeidsongeschikt is.
Daarnaast mag de werknemer de laptop of smartphone van het bedrijf blijven gebruiken . In de arbeidsovereenkomst staat genoteerd of de werknemer gebruik mag maken van de toestellen voor privédoeleinden.
Wil jij graag meer weten over jouw rechten en plichten als werkgever? Maak kennis met ons en onze expertises op www.kmoadviescentrum.be